Μθ2250: Χάραγμα

Τοποθεσία:

Φωτογραφία: 
Σχέδιο: 

ΒΑΣΗ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Αριθμός ευρετηρίου μουσείου: 
Μθ2250
Editio: 
Μεθώνη Πιερίας Ι, 10
Είδος: 
Σκύφος
Χρονολόγηση: 
'Υστερος 8ος – αρχές 7ου αι. π.Χ.
Θέση εύρεσης: 
Οικόπεδο 274: 022053,62,63/032042,60,61-63
Ημερομηνία εύρεσης: 
2004/2006
Προέλευση: 
Θερμαϊκός Κόλπος
Διατήρηση: 
Τμήμα σώματος και λαβής, συγκολλημένο από δεκαπέντε όστρακα. Πιθανόν συνανήκει και τμήμα ώμου και χείλους συγκολλημένο από δύο όστρακα.
Φύλαξη: 
Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου Πιερίας
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Υλικό: 
Πηλός
Σχήμα αντικειμένου: 
Σώμα ευρύ, μετρίου βάθους, ημισφαιρικό, σε ενιαίο περίγραμμα με το υψηλό, σχεδόν κάθετο χείλος. Δύο οριζόντιες λαβές κυκλικής διατομής προσφύονταν με κλίση 45º στον ώμο.
Περιγραφή υλικού: 

Πηλός ανοικτός καστανέρυθρος (5YR 6/4) με ροδόχρωμη (7.5YR 7/4) εξωτερική επιφάνεια. Περιέχει λίγα σκοτεινόχρωμα και λευκά εγκλείσματα, ένα μεγάλο τεφρόχρωμο έγκλεισμα και μικρή ποσότητα ασημόχρωμου μαρμαρυγία.

Διακόσμηση αντικειμένου: 

Καλοδιατηρημένο, εξίτηλο γάνωμα, πυκνό, μελανό στο εσωτερικό και αραιότερο, καστανομέλανο στο εξωτερικό κοσμεί τη λειασμένη, εδαφόχρωμη επιφάνεια. Το κατώτερο τμήμα του σώματος του αγγείου καλυπτόταν από γάνωμα. Τρεις λεπτές, περιθέουσες ταινίες κάτω από τη ζώνη των λαβών και μία στο άνω όριό της. Εντός της ζώνης εναλλαγή ομάδων κάθετων γραμμών με μετόπες, από τις οποίες σώζεται μόνο μία άνω δεξιά γωνία. Δύο λεπτές περιθέουσες ταινίες στο χείλος. Κάθετες γραμμές στη ράχη της λαβής ενώνονται με τις ομάδες κάθετων γραμμών της διακοσμητικής ζώνης. Ολόβαφο το εσωτερικό του αγγείου με πλατιά εδαφόχρωμη ζώνη χαμηλά στην κοιλιά.

Ύψος σωζόμενο: 
0.084 μ.
Διάμετρος σωζόμενη: 
0.11 μ.
Διάμετρος χείλους σωζόμενη: 
0.08 μ.
ΕΠΙΓΡΑΦΗ
Θέση γραφής: 
Στο σώμα
Είδος γραφής: 
Εγχάρακτη (μετά την όπτηση)
Φορά γραφής: 
Επί τα λαιά
Περιγραφή γραφής: 

Αμέσως κάτω από τη λαβή, δύο γράμματα αμελώς χαραγμένα με φορά επί τα λαιά. 

Ύψος γραμμάτων ελάχιστο: 
0.009 μ.
Ύψος γραμμάτων μέγιστο: 
0.012 μ.
Έκτυπο: 
Δεν Υπάρχει
Φωτογραφία: 
Υπάρχει
Σχέδιο: 
Υπάρχει
ΚΕΙΜΕΝΟ
Βιβλιογραφία: 

Μεθώνη Πιερίας Ι, 10

Κείμενο: 

vacat ϜΑ vacat. ←

Παρατηρήσεις: 

Τα σχήματα των δύο γραμμάτων, σύμφωνα με τους πίνακες των Jeffery & Johnston (1990, 79, fig. 27 και 90) για την ‘Εύβοια/Ερέτρια’, είναι: Α1 (αλλά με δύο εσωτερικές πλάγιες, ίσως εξαιτίας της άτεχνης προσπάθειας), Ϝ1. Τα σχήματα αυτά δεν επιτρέπουν την ασφαλή διάγνωση του αλφαβήτου ως ‘ευβοϊκού’, αφού είναι κοινά στα περισσότερα τοπικά αλφάβητα.

Σχόλια: 

Αν δεν πρόκειται για προσπάθεια χάραξης κάποιου είδους αλφαβητικού συμβόλου, τότε η αρχή ονόματος ίσως συντομογραφημένου σε πτώση γενική. Βλ. και αρ. 8-9 και 11-16.